انواع چای
شاید از آن دسته افرادی هستید که به چای علاقهی زیادی دارید ولی از انواع آن باخبر نیستید . این نوشیدنی چنان در خانه های ما راه پیدا کرده که به این راحتی حذف شدنی نیست . از طرفی به قدری تنوع و گستردگی در این نوشیدنی محبوب وجود دارد که پاسخگوی نیاز همگان میباشد .
در مقاله آیگراش به شما اطلاعاتی اضافه خواهد شد که بی شک پیش از این نمیدانستید ، پس با ما همراه باشید.
چای یکی از محبوبترین نوشیدنیها در جهان است. چای برای اولین بار در چین معرفی شد و سپس به سرعت در سراسر جهان شناخته شد. چای از برگهای درخت چای به دست میآید. برگهای چای با آب سرد یا گرمی که از قبل جوشیده شده است، ترکیب میشوند و سپس برای مدتی دم میشوند تا طعم و بوی مناسبی به خود بگیرند.
چای به عنوان یک نوشیدنی با خصوصیات بسیار مفید شناخته شده است. مصرف چای میتواند به بهبود عملکرد مغز، حفظ حافظه، کاهش خطر بروز بیماریهای مرتبط با قلب و عروق، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش ریزش مو و بهبود رنگ پوست کمک کند.
نوشیدن چای در برخی کشورها به عنوان یک آداب اجتماعی و فرهنگی محسوب میشود. برای مثال، در چین، چای به عنوان یک نماد ارتباطی بین میهمان و میزبان شناخته شده است. همچنین، در ایران، نوشیدن چای در جمع دوستان و خانواده به عنوان یک آداب اجتماعی مرسوم است.
به علاوه، چای در صنعت غذایی و داروسازی نیز کاربرد دارد. عصارههای موجود در برگ چای میتواند به عنوان یک ماده ضد التهاب، ضد باکتری و ضد ویروس استفاده شود. همچنین، در صنعت غذایی، چای به عنوان یک ماده رنگی طبیعی و در دسرها، شیرینیها و غذاهای دیگر استفاده میشود.
به صورت ضمنی با دو نوع چای داریم : چای واقعی و چای گیاهی
چای واقعی ، به چای گفته میشود که از گیاه کاملیا سیننسیس طی فرآیندهای مختلف تهیه شده .
چای گیاهی ، در واقع انواع گیاهان کوهستانی هستند به صورت دمنوش مصرف میشوند .
پس ابتدا به سراغ چای واقعی برویم ، انواع چای واقعی عبارتند از :
چای سیاه از بوته چای کاملیا سیننسیس و طی فرآیند : پژمرده سازی ، مالش ، اکسیداسیون کلی و خشک کردن به دست میآید که حاوی پلی فنول ها ، کافئین ، تئوبرومین و تئوفیلین است.
در اینجا چند مورد از خواص و مزایای مصرف چای سیاه را بررسی خواهیم کرد.
-افزایش سلامت قلب: مصرف چای سیاه باعث کاهش فشار خون و افزایش جریان خون در بدن میشود، به همین دلیل میتواند به سلامت قلب کمک کند.
-افزایش انرژی: چای سیاه دارای کافئین است که به عنوان یک محرک قوی عمل میکند و باعث افزایش انرژی و کاهش خستگی میشود.
-بهبود کارکرد مغز: مصرف چای سیاه باعث افزایش تمرکز و حافظه میشود و میتواند به بهبود کارایی مغزی کمک کند.
-مقابله با عفونتها: چای سیاه دارای انواع مختلفی از آنتیاکسیدانها است که میتواند به مقابله با عفونتها و بیماریها کمک کند.
-کاهش خطر سرطان: برخی از مطالعات نشان داده است که مصرف چای سیاه باعث کاهش خطر بروز برخی از نوعهای سرطان مانند سرطان پستان و سرطان ریه میشود.
بنابراین، با توجه به خواص و مزایای مصرف چای سیاه، میتوان آن را به عنوان یک نوشیدنی مفید و سالم در روزانه خود مصرف کرد.
چای سیاه انواعی دارد که به اختصار به هر یک میپردازیم :
-چای قلم
چای قلم از بوته های پایینی گیاه چای و همراه با ساقه چیده می شود به همین دلیل دارای ظاهری درشت تر نسبت به انواع دیگر چای بوده و این عامل در مدت زمان دم آوری این چای تاثیر مستقیم گذاشته است ،زمان حدودی دم آوری چای قلم 15تا20دقیقه است .
-چای شکسته
برای تهیه این چای ابتدا باید تمام برگ های بوته چای چیده شود،سپس تمام ساقه ها جدا و برگ های درشت چای خرد شود،پس از لحاظ ظاهری چای شکسته ظاهری ریزتر دارد و در نتیجه مدت زمان دم آن زودتر و در حدود8تا 10دقیقه می باشد .
-کله مورچه
این مدل چای که محبوب بسیاری از خانواده های ایرانی است،ظاهری بسیار ریز و مورچه مانند دارد که زمان دم آن را به4الی8دقیقه کاهش می دهد.
این چای نیز مانند انواع دیگر طی فرآیند پژمرده سازی،فشردن، و خشک کردن به دست می آید و دلیل شکل ظاهری خاص آن حرارت و فشار زیاد دستگاه می باشد.
-باروتی
بدست آوری این چای حساس بوده و دستگاه های حساسی را نیز میطلبد . زمان دم آوری این چای از شکسته کمتر و از کله مورچه بیشتر است . نوعی از چای باروتی به نام زرین باروتی وجو دارد که به اصطلاح زر چای دارد که این زر همان قسمت های بالایی گل چای است که به کیفیت این محصول میافزاید .
چای کله مورچه بلدرچین پاکتی 500 گرمی
چای کله مورچه هلی تشریفات پاکتی 450 گرمی
چای کله مورچه تشریفات پاکتی 450 گرمی
چای سیلان عطری تشریفات فلزی 450 گرمی
از آنجایی که چای سبز ، از بوته گیاه کاملیا سیننسیس بدست میآید و چای واقعی است طی فرآیند : پژمرده سازی ، بخار دادن و غلتاندن و خشک کردن بدست میآید .
در واقع علت حفظ رنگ سبز در این چای حذف مرحلهی اکسیداسیون است .
از جمله خواص چای سبز میتوان به ؛ کمک به کاهش وزن ، دارای آنتی اکسیدان و خاصیت ضد سرطانی ، سلامت پوست و مو ، تقویت سیستم ایمنی ، سلامت دهان و دندان .
برخلاف چای سیاه، چای سبز حاوی کمترین میزان کافئین در میان تمامی انواع چای است، اما حاوی مقادیر زیادی از آنتیاکسیدانها و ترکیبات فیتوشیمیایی است که برای سلامتی بسیار مفید هستند. برای مثال، این چای قابلیت کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و سرطان را داراست. همچنین، مصرف چای سبز میتواند به کاهش وزن و بهبود کارایی مغزی و حافظه نیز کمک کند.
از دیگر مزایای چای سبز میتوان به افزایش انرژی، بهبود سیستم ایمنی بدن، کاهش التهابات و بهبود وضعیت پوست اشاره کرد. به همین دلیل، چای سبز بهعنوان یکی از سالمترین نوشیدنیها در دنیا شناخته میشود.
چای سفید از گلبرگ های تازه گیاه چای تولید می شود. چای سفید در نور طبیعی آفتاب خشک شده و اکسیده نمیشوند.طعم آن بیمزه و شبیه به آب است ولی بعد از مدتی در دهان و نفستان احساس یک مزهی شیرین ملایم خواهید کرد .
همچنین فرآوری کمی که روی چای سفید انجام میشود سبب میشود که کاتچین کمی داشته باشد و خواص چای سفید نسبت به چای های دیگر بیشتر باشد .
امروزه کشت چای اولانگ یا الونگ بیشتر در چین و تایوان صورت میگیرد . این چای به لحاظ ظاهری به چای سیاه شباهت دارد و به لحاظ رنگ و شفافیت پس از دم آوری به چای سبز حتی کافئین چای اولونگ نیز حد وسطی از هردو است .
چای پوئر از نوعی تخمیر خاص چای سبز حاصل میشود.چای پوئر، مزهای تند دارد و حتی میتواند از چای سیاه هم پررنگتر باشد. این نوع چای، دارای خواص پزشکی است. ازجمله، کاهش دهندهی تری گلیسیرید و کلسترول، کمککننده به تولید بزاق، کمککننده به هضم غذا، از بین برندهی اثرات الکل و هوشیار کننده است .
در ادامه ی مقاله ی انواع چای به چای زرد میرسیم ، مراحل تهیه چای زرد درست همانند چای سبز است با این تفاوت که عمل اکسیداسیون در این چای، بسیار آهستهتر صورت میگیرد و در نتیجه چای زرد دارای طعمی ملایمتر از چای سبز میشود .