چای سیاه

چاي سياه يکي از نوشيدني‌هايي است که از بوته گياه کامليا سيننسيس به دست ميآيد . از اهميت چاي بر کسي پوشيده نيست تقريبا روزي نيست که چاي نخوريم . در اين مقاله با ما سفري داشته باشيد به مزارع زيباي چاي ، ببينيم در کارخانه چه مي‌گذرد ، و در نهايت شما را به صرف يک فنجان چاي دعوت مي‌کنم پس با ما همراه باشيد . اگر ديگر مقاله‌هاي ما را در سايت آي گراش خوانده باشيد به پيدايش چاي در مقاله‌ي چاي نوشيدني افسانه‌اي ، انواع چاي ، ترکيبات چاي و تاريخچه‌ي چای بصورت کامل و مفصل پرداخته‌ايم . در ميان انواع مختلف چاي ، چاي سياه از همه پرطرفدار تر است در ادامه مراحل تهيه‌ي آن را با هم بررسي مي‌کنيم .

چیدن برگ چای

 حتما باغات سرسبز چای را دیده‌اید و از تماشای آن لذت برده‌اید ، داستان ما از این باغات تماشایی شروع می‌شود .

نخستین و مهمترین گام در تولید چای سیاه مرحله چینش آن می‌باشد که اصلا مرحله‌ی راحتی نیست به ویژه در گذشته که به روش سنتی و با دست چیده می‌شده است . امروزه با پیشرفت تکنولوژی این مرحله کمی آسان تر شده ، ولی همچنان روش های سنتی بهتر است و نتیجه‌ی مطلوب تری دارد .اهمیت این مرحله از  این لحاظ است که نوع و کیفیت چای مشخص می‌شود . برای مثال ،  ما امروزه شاهد وجود انواع چای سیاه، از چای ممتاز و درجه‌یک گرفته تا ساقه چای (به‌اصطلاح چوب چای) هستیم، می‌توان به همین موضوع چیدن برگ سبز چای اشاره کرد .

 مرحله‌ی دوم که باز هم اهمیت خاص خود را دارد مرحله‌ی پلاس است . در این مرحله برگ سبز توسط کارشناسان بررسی می‌شود و سپس به اتاق پلاس منتقل می‌شود ، این اتاق جهت پلاسیدن و خشک شدن برگ های چای با پنکه‌هایی تعبیه شده است . این اتاق جهت پلاسیده که اگر درست انجام نشود چای سیاه نیز تولید نمی‌شود .

این امر باعث به وجود آمدن تغییرات فیزیکی (پلاسیدن و پژمرده شدن برگ) و تغییرات شیمیایی (تجزیه آنزیم‌های موجود در چای) می‌شود .

پس از مرحله‌ی پلاس نوبت به مالش میرسد . منظور از مالش لول کردن برگ‌های چای است که به دو دلیل انجام می‌شود : یک اینکه شیره برگ چای بیرون می‌ریزد و دو‌ ، آنزیم‌های موجود در چای بهتر تجزیه شده و در مرحله‌ی خشک کردن عطر و طعم بهتری به چای می‌دهد .

مرحله‌ی اکسیداسیون یا تخمیر مرحله‌ای است که برگ سبز چای را به چای خوش عطر و طعم تبدیل می‌کند پس این مرحله نیز اهمیت فراوانی دارد .

این مرحله کاملا تجربی‌ است و به مهارت شخص انجام دهنده بستگی دارد زیرا دما و رطوبت در نقاط مختلف (برای مثال ، ایران در مقایسه با سریلانکا) متفاوت است .

تا این مرحله تغییرات بنیادین در برگ سبز ما انجام شده ، مرحله‌ی خسک کردن در واقع برای تثبیت این تغییرات انجام می‌شود .

سورت کردن یا طبقه بندی چای مرحله‌ای است توسط دستگاه انجام می‌شود و چای ریز و درشت از هم جدا می‌شود ، چای‌های جدا شده از نظر قیمت و کیفیت متفاوت می‌با‌شند .

در این روش از تهیه‌ی چای مرحله‌ی پلاس حذف می‌شود ، مرحله‌ی مالش و خشک کردن تلفیق می‌شوند که زمان بسیار کمتری در روشی که گفته شد می‌برد . این روش در کشورهای کنیا ، هند و کشورهای اروپایی به کار می‌رود . در ایران از این روش برای تهیه‌ی چای سیاه استفاده نمی‌شود .

روش صحیح دم کردن چای

در ابتدا باید از ظروف مناسب دم کردن چای استفاده کرد،پس تا حد امکان از فلاسک و ظروف فلزی نظیر الومینیوم ،مس و برنجی خودداری کنید زیرا به سبب تولید واکنش شیمیایی در مزه و عطر چای اثر می گذارد و برای سلامتی نیز مفید نیست.

بهترین ظروف برای دم کردن چای در ابتدا ظروف چینی و در مراحل بعدی ظروف لعابدار و شیشه ای می باشد.

شاید بسیاری از شما چای خود را به روش نادرستی دم کرده و بدین ترتیب از عطر وطعم صددرصدی چای خود نمی توانید لذت کافی را ببرید،در اینجا با من همراه باشید تا نکاتی در ظاهر بی اهمیت اما کلیدی را به شما آموزش دهم:

هیچوقت آب گرم در سماورو نریزید!

حتما برایتان پیش آمده که عجله داشته اید و برای جوشیدن سریع تر، آب گرم داخل سماور خود ریخته اید و حتما بعد از آن لکه های چربی را هم در فنجان خود مشاهده کرده اید.ریختن آب گرم علاوه بر کاهش کیفیت و  مزه به رنگ چای نیز لطمه می زند، پس حتما از آب جوش 100درجه استفاده کنید.

هنگام ریختن آب جوش در قوری اجازه بدهید آب از قل زدن بیوفتد،زیرا باعث سوخته شدن چای می شود و به مزه ی خالص و فوق العاده چای آسیب می زند.

در صورتی که پیش از ریختن چای در قوری یا کتری آن را کمی زیر شیر آب گرم بگیرید تا جداره و محفظه آن اندکی گرم شود، چای بهتر و زودتر دم می‌آید. بهتراست از توری در قوری استفاده نکنید،با وجود توری چای نمی تواند کامل باز شود و عطر و طعم خوبی نمی دهد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *