چای ایرانی

برای پاسخ به سوال چای ایرانی چیست و سپس بررسی مشخصه‌های آن ابتدا باید به تاریخچه‌ی چای ایرانی بپردازیم .

سابقه مصرف چای در ایران کمتر از دو قرن است تا پیش از آن مصرف عمده ایرانیان قهوه بود ، محمد میرزا کاشف السلطنه دیپلمات و اصلاحگر در دوره قاجار و پهلوی بود ،  وی معتقد بود که کشت چای نه تنها کشور را در مدت ده تا دوازده سال می‌توانست خودکفا کند، بلکه یک محصول بهادار برای واردات کساد اقتصاد ایران می‌توانست به همراه بیاورد .

با وجود مخالفت هایی که مردم گیلان با کشت چای داشتند ناامید نشد و چیدن و خشک کردن چای را به مردم آن سامان آموزش داد به صورتی که امروزه ایران نهمین تولید کننده چای در جهان است با این حال تنها 25 درصد از چای مصرفی ایرانیان چای داخله است ، در این مقاله قرار است چای ایرانی را بهتر بشناسیم.
یکی از دلایل محبوبیت چای ایرانی رنگ و طعم طبیعی همچنین عدم استفاده از آفت کش ها است .

چای سرگل-گراش

این چای گران ترین در میان انواع ایرانی می باشد که از لطیف‌ترین قسمت بوته چای یعنی غنچه و برگ‌های بالای آن به دست می‌آید و به خاطر لطافتی که دارد، برخلاف برگ‌های پایین‌تر بوته چای که طی فرآیند تولید می‌شکنند ، حالت پیچشی به خود می گیرد .
چای سرگل با توجه به اینکه در چه فصلی برداشت شده باشد به سه دسته‌ی بهاره ، تابستانه و پاییزه تقسیم می شود :
اگر چای در اواسط اردیبهشت برداشت شود به آن چای بهاره یا چین اول گفته می شود .
دومین برداشت چای اوسط تیر ماه است که اصطلاحا به آن چای چین دوم می گویند .
آخرین برداشت چای سرگل اواخر شهریور و اویل مهر است که به آن چای سرگل پاییزه گفته می شود .
در بین این سه چای چین اول از کیفیت و رنگ بهتری برخوردار است ولی چای تابستانه و پاییزه هم طرفداران خود را دارد .
هنگام خرید چای سر گل به شکل ظاهری پیچش دار آن دقت کنید .
چای سرگل به صورت خلاصه ویژگی های زیر را داراست :
-مرغوب ترین چای ایرانی
-دارای برگ های ریز و پیچ خورده
-رنگ ، عطر و طعم عالی ، وزن بیشتر
-طعم تلخ و گس
-زمان دم کشی 15 دقیقه

چای ایرانی ممتاز

چای ممتاز جایگاه دوم را داراست ، به لحاظ ظاهری بزرگتر از چای سرگل است و طعم آن ملایم تر.

همچنین این چای پر مصرف ترین در بین انواع ایرانی خود است .

چای ممتاز به صورت خلاصه ویژگی های زیر را داراست :

-برگ های متوسط و کمی پیچ خورده

-رنگ عالی و طعم مطلوب

-زمان دم کشی 15 دقیقه

چای قلم-گراش

چای قلم از بوته های پایینی گیاه چای و همراه با ساقه چیده می شود به همین دلیل دارای ظاهری درشت تر نسبت به انواع دیگر چای بوده و این عامل در مدت زمان دم آوری این چای تاثیر مستقیم گذاشته است ،زمان حدودی دم آوری چای قلم 10 تا20دقیقه است .

چای قلم در حالت عادی چوب دارد که با دستگاه جدا میشود و به قیمت آن افزوده می شود .

به صورت کلی چای قلم ایرانی دارای ویژگی های زیر است :

-برگ های درشت

-عطر و طعم ملایم

-کم رنگ

-زمان دم کشی 20 دقیقه

چای شکسته-گراش

چای شکسته ایرانی نیز دارای چین های مختلف در فصل های بهار ، تابستان و پاییز می باشد که همانند چای سرگل چین اول یا بهاره آن از کیفیت و قیمت بیشتری برخوردار است.
چای شکسته ایرانی با توجه به فصل برداشت و پارامنت های دیگر دارای درجه بندی متفاوت است :
-چای شکسته بهاره ممتاز
-درجه یک
-درجه دو
که عواملی از جمله ؛ فصل برداشت ، نوع برگ برداشت شده ، برداشت صحیح و دستگاه های سورت کننده آن است .
به صورت کلی چای شکسته ایرانی دارای ویژگی های زیر است :
-ارزان ترین چای ایرانی
-برگه های شکسته و خرد شده
-رنگ زیاد و عطر کم
-زمان دم کشی 8 دقیقه

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *