1- چای سفید
2- چای سبز
3- چای سیاه
4- چای اولانگ
انواع برگ چای با عناوین زیر نامگذاری میشوند:
• OP که شامل دو برگ چای در قسمت بالای بوتهی چای هستند. این نوع، خود دارای زیرمجموعههایی به نامهای (OP1-OPA-OPS) است که نمونههای بهتر OP هستند.
• FOP متشکل از جوانه و دو یا سه برگ چای در قسمت بالای گیاه. این قسمت در «بنگلادش» و «آسام» جزو چای درجهی دو و در «چین» چای درجهی یک محسوب میشود و زیرمجموعهای با کیفیتِ بهتر به نام (FOP1) دارد.
• GFOP دارای کیفیت بهتری از برگ چای FOP است.
• TGFOP جزو بهترین چایهای «دارجلینگ» و آسام به شمار میرود و زیرمجموعهی بهتری به نام (TGFOP1) دارد.
• FTGFOP بالاترین درجهی مرغوبیت چای.
• FTGFOP1)- STGFOP – SFTGFOP) این سه مورد، زیرمجموعهی FTGFOP هستند و بهترین انواع در بهترین درجهبندی چای سیاه خارجی محسوب میشوند.
البته لازم به تذکر است که در نزد ارائه کنندگان درجه بندیهای فوق، کامل بودن برگ چای همیشه به معنای مرغوبیت تام و تمام آن نیست. آنها معتقد هستند که چایهای به عمل آمده از برگهای شکسته، سریعتر به آب تزریق شده و رنگ میگیرند و دم میکشند و برای استفاده در هنگام صبح مناسبتر هستند.
در درجهبندی برگ چای سیاه خارجی، شکستگی و یا کامل بودن برگها نیز دارای رتبهبندی هستند که عبارتند از:
• BT شکستگی دارای اجزای درشت
• BP رایجترین نوع شکستگی
• BPS اصطلاح شکستگی در «آسام» و «دارجلینگ»
• FP اصطلاح شکستگی که بیشتر در «هندوستان» و «کنیا» رایج است.
• BOP درجهی اصلی شکستگی چای سیاه در چین، آسام، جنوب هند، سریلانکا، جاوه و چین
• F BOP شکستگیهای بزرگتر و بینظم تر رایج در اندونزی، چین، بنگلادش، آسام، آمریکای جنوبی
• F BOP F دارای شکستگی بیشتر و قیمت بالاتر
• G BOP چای درجه دوم با برگهای ناهموار
• GF BOP1 بالاترین کیفیت
• TGF BOP1 بهترین نوع در بالاترین کیفیت
همچنین برگ چای سیاه از جنبهی غربالگری (بوجاری) نیز دارای اصطلاحات و نیز درجهبندیهایی به شرح در پی آمده هستند:
• PF چای معطر
• OF اصطلاح رایج در هندوستان شمالی، آفریقا و بعضی از مناطق آمریکای جنوبی برای غربال برخی اجزای خشن و ناخالصیها
• FOF چای ریزتر و اصطلاح رایج در آسام و بنگلادش
• GFOF بهترین نوع برای چای کیسهای دارجلینگ
• TGFOF این اصطلاح برای انواع جوانتر برگ چای موسوم به tippy به کار میرود.
BOPF اصطلاح اصلی رایج در هندوستان جنوبی، سریلانکا، «موزامبیک»، کنیا و بنگلادش در مورد برگ چای، همراه با افزودنیهای دیگر به آن.